Nieuws

‘Trek op tijd aan de bel bij geldproblemen’

Veel Nederlanders worstelen om rond te komen. Dit komt deels omdat de woonlasten en energiekosten hoog zijn, maar het kan ook het gevolg zijn van een scheiding of andere persoonlijke factoren zoals een chronische ziekte of een verstandelijke beperking. Problematische schulden vormen een groeiend probleem in onze samenleving en hebben een grote invloed op de gezondheid en het welzijn van mensen. Het is belangrijk om hier aandacht voor te hebben zodat mensen op tijd hulp zoeken.

Edwin van Hoogstraten is Maatschappelijk werker bij WijZijn Traverse Groep en werkzaam in Woensdrecht. Hij spreekt dagelijks mensen die door schulden in de problemen zijn gekomen. “Wat doe je als je je rekening niet meer op tijd kunt betalen, je aanmaningen krijgt of de deurwaarder op de stoep staat? Veel mensen praten er niet over. Ze stellen het uit om hulp te zoeken. Ons advies is om bij geldproblemen op tijd aan de bel te trekken en hulp te zoeken. Op die manier kunnen we samen voorkomen dat de geldproblemen problematische schulden worden.”

Sylvia en Daniel hebben na vier jaar hun schulden afgerond. Sylvia is enorm dankbaar voor de hulp die zij hierbij heeft gekregen en deelt graag haar verhaal. “Vier jaar geleden raakte mijn man zijn baan kwijt. We waren altijd gewend om van twee inkomens te leven en nu viel dat ineens weg. Ons uitgavepatroon bleef hetzelfde waardoor geleidelijk de schulden opliepen. Op een bepaald moment lieten we de enveloppen met aanmaningen ongeopend liggen. We waren de grip op onze financiële situatie helemaal kwijt en dreigde zelfs uit onze woning gezet te worden. Angst, maar ook schaamte, weerhield ons ervan om hulp in te schakelen. Totdat het écht niet meer ging. Toen stond Edwin op een dag voor onze deur. Samen zijn we aan tafel gaan zitten en hebben we de schulden in kaart gebracht. Edwin heeft een budgetplan opgesteld en afspraken gemaakt met de kredietbank. Iedere maand werden de vaste lasten automatisch betaald en ontvingen we leefgeld. Als we iets extra’s nodig hadden, bijvoorbeeld als we jarig waren, dan bespraken we dit en werd er gekeken of dit mogelijk was. We hebben nu onze geldzaken weer in eigen hand en de schulden zijn afgelost. Zonder hulp was het ons nooit gelukt. Hoewel we nu geen schulden meer hebben, blijven we goed opletten. Maar we kunnen nu ook weer genieten van extraatjes zoals samen een terrasje pakken. Ik zou iedereen die in geldproblemen komt het advies geven om niet te wachten maar direct hulp te zoeken. Dat voorkomt heel veel slapeloze nachten en geeft rust.”

“Geldproblemen staan heel vaak niet op zichzelf”, zo stelt Edwin. “Als Maatschappelijke werker kijk ik breder, wat speelt er in de thuissituatie, op het werk, in relaties. Het doel is dat mensen weer regie krijgen over hun leven. Samen maken we een plan zodat ze weer grip krijgen op hun geldzaken. We werken daarbij nauw samen met de gemeente, de kredietbank en het Grip op Geld team van de Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht (BWI).”

Stel uw vraag