Nieuws

WijZijn Traverse Groep spreekt waardering uit naar vrijwilligers

In het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet gaf WijZijn Traverse Groep vrijwilligers op donderdag 30 september een podium. Tijdens de talkshow ‘De kracht van vrijwilligers’ op Zuidwest tv, ging Maarten van den Boom in gesprek met vrijwilligers en professionals. Persoonlijke verhalen van mensen die dagelijks het verschil maken voor een ander. Wat is hun drijfveer, waar halen zij voldoening uit en welke betekenis heeft vrijwilligerswerk voor hen? 

Uitzending bekijken

 

In Nederland werken zo’n 5,5 miljoen mensen als vrijwilliger. Deze mensen, van jong tot oud, maken dagelijks het verschil voor een ander. Ook voor WijZijn Traverse Groep zijn vrijwilligers onmisbaar. Meer dan 750 vrijwilligers zijn aangesloten bij de organisatie. De vrijwilligers lezen voor, bemiddelen bij burenruzies of helpen mensen met hun administratie. Ze geven computerhulp, klussen of doen boodschappen. Ze praten met kwetsbare mensen in de wijk, geven voorlichting op school of helpen bij opvoedvragen. Afhankelijk van de wensen van de vrijwilliger, wordt gekeken welk werk het beste past. Ook heeft de organisatie een Vrijwilligersacademie waar verschillende trainingen en workshops worden aangeboden.

Waardering

Caroline Maat, coördinator bij het Vrijwilligers Informatie Punt, kwam vorig jaar met het idee voor deze talkshow. “Hiermee spreken we onze waardering uit naar alle vrijwilligers door hen een podium te bieden. Daarnaast laten we, aan de hand van de persoonlijke verhalen, zien wat de impact is van vrijwilligerswerk en hoe het een bijdrage levert aan de gezondheid van anderen en van jezelf.”

Belang voor de regio

Bestuurder Ad van Rijen stond tijdens de uitzending stil bij het belang van vrijwilligerswerk voor de regio. “Duizenden vrijwilligers zijn in onze regio actief. Bij WijZijn Traverse groep werken circa 750 vrijwilligers en 160 professionals. Vrijwilligers zijn voor onze organisatie onmisbaar om inwoners te bereiken en te helpen. Het werk wat zij doen is enorm waardevol voor een ander en voor zichzelf. Want als je waarde toevoegt aan het leven van een ander, geef je ook veel betekenis aan je eigen leven.” We zien dat vrijwilligers bevlogen zijn. Cecilia Segers, beaamt dit. Zij is als vrijwilliger begonnen en nu coördinator bij Wonen+. “Vrijwilligerswerk draagt bij aan de gezondheid van iedereen. Je hoort ergens bij, het geeft structuur aan de dag en je blijft leren door andere mensen te ontmoeten en steeds nieuwe ervaringen op te doen in wisselende situaties.”

Iets betekenen voor een ander

De persoonlijke verhalen van de vrijwilligers maakten dit tijdens de uitzending meer dan duidelijk. Iedere vrijwilliger heeft een andere motivatie om dit werk te doen. Maar allemaal willen ze iets betekenen voor een ander. Zo werkt Tamara Vroon als vrijwilliger bij het Dienstenloket en het DigiPunt van WijZijn Steenbergen. Julia Sacharias en Fleur van de Watering zijn netwerkmaatje. Elva Lilja Horsthuis is coördinator van de Voorleesexpress en Ben Spijker is trainer van vrijwilligers. Uit hun verhalen spreekt trots. Het vrijwilligerswerk geeft hen voldoening. Ze doen het vrijwillig en het levert hen zoveel op waardoor het hun leven verrijkt.

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde

Ook voor de professionals van de organisatie is het werk van vrijwilligers van onschatbare waarde. “Voor mij zijn de vrijwilligers als collega’s, aldus Lynn van Oers, coördinator bij Wonen+.  “We doen het samen en gaan daarvoor. Als iemand zich aanmeldt als vrijwilliger gaan we in gesprek. Wat wil je leren, welke ervaring wil je opdoen en wat voor een werk sluit daar goed bij aan? Voor elke vrijwilliger is dit anders. En ook de tijd die je kan investeren is voor iedereen anders.” Ook jongeren doen vaak vrijwilligerswerk. De organisatie heeft nauw contact met scholen in de regio om ook jongeren te interesseren voor maatschappelijke projecten. Jongerenwerker Iris de Korte ziet dat door vrijwilligerswerk jongeren zelf ook groeien in hun ontwikkeling, meer zelfvertrouwen krijgen en meer verbonden zijn met anderen.

Heb je de uitzending gemist, dan kun je deze terugkijken op de website van Zuidwest TV.

Ook vrijwilliger worden?

Heb je interesse in vrijwilligerswerk en wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. 

Stel uw vraag