VoorleesExpress

Niet alle kinderen worden thuis voorgelezen

Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Het is lastig om deze achterstand daarna weer in te halen. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verbetert de leescultuur thuis. Zo zorgen we ervoor dat ze een goede toekomst tegemoet gaan, want alles begint met het beheersen van de taal.

 

Wat de VoorleesExpress doet

De VoorleesExpress helpt gezinnen om de taalontwikkeling van hun kinderen (van twee tot en met acht jaar) te stimuleren. Een vrijwilliger komt twintig keer bij hen thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boekjes en verhalen. De ouders krijgen een voorbeeld hoe zij hun kinderen zelf kunnen helpen bij de taalontwikkeling. Boeken moeten uiteindelijk een blijvende plek krijgen in het dagelijks leven van de kinderen. Ze gaan lezen leuker vinden en ontwikkelen zich beter.

Wat doet WijZijn?

In Roosendaal, Bergen op Zoom, Rucphen en Steenbergen wordt de VoorleesExpress uitgevoerd door WijZijn. We hebben contact met basisscholen, peuterspeelzalen en consultatiebureaus over het aanmelden van gezinnen en zorgen voor de werving en begeleiding van vrijwilligers. Wij werken samen met Bibliotheek West-Brabant. De bibliotheek traint de voorleesvaardigheden van de vrijwilligers en geeft advies over het kiezen van voorleesboeken. De voorlezers brengen hun kennis en vaardigheden uiteindelijk weer over op de ouders van de kinderen. Samen zorgen we ervoor dat de ouders de mogelijkheden van de bibliotheek kennen en worden ze geholpen in het gebruik van de jeugdcollecties.

 

Aanmelden gezin of vrijwilliger

Wilt u meer informatie, een gezin aanmelden of heeft u belangstelling om u als vrijwilliger in te zetten voor ons project? Neem contact op met de coördinator VoorleesExpress in uw gemeente. 

Meer informatie

Breng ook eens een bezoek aan de website van de VoorleesExpress. Of lees het verhaal van Corrie Nieuwkoop, voorlezer bij de Voorleesexpress.

Stel uw vraag